Persbericht: Urgenda lanceert Windkieswijzer.

Provincies halen doelen wind 2020 op land niet, versnelling nodig

Vandaag lanceert Urgenda de Windkieswijzer waarmee alle Nederlanders op 20 maart kunnen stemmen op een partij die graag de burger laat meedenken en meeprofiteren van windmolens. De windmolen met draagvlak. Nederland heeft sinds 2013 een grote opgave om in 2020 voor 6 gigawatt (GW) aan windmolens neer te zetten op land en daarna door te groeien. De meeste burgers willen meer windenergie. Toch lijkt de opgave voor 2020 niet gehaald te worden door allerlei gemiste kansen van overheid en provincies. Marjan Minnesma: “De jeugd gaat massaal de straat op voor meer actie om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen en in het hele land springen de energiecoöperaties als paddenstoelen uit de grond om meer duurzame energie op te wekken. Stem 20 maart voor een politieke partij die deze energie wil gebruiken om samen met burgers de energietransitie te versnellen”.   

Parool: ‘Vijftig windmolens gesneuveld door strenge eisen provincie’

Lees meer.

Windavond met NDSM energie, 5 maart

Urgenda lanceert dinsdagavond 5 maart de Windkieswijzer. In deze wijzer kunnen kiezers vinden welke politieke partijen in hun provincie voor of tegen windmolens zijn die in samenspraak met burgers worden neergezet. Urgenda organiseert de avond samen met NDSM Energie: een bedrijvencoöperatie die al acht jaar lang probeert om drie molens neer te zetten in Amsterdam-Noord. Molens waar veel draagvlak voor is, ook bij de gemeente. Toch worden deze molens tegengehouden door provincie Noord-Holland. Urgenda hoopt dat na de verkiezingen álle provincies maximaal inzetten op windmolens met draagvlak om de energietransitie te versnellen.
Wat: Avond voor molens met draagvlak en lancering Windkieswijzer.
Sprekers: Weerman Reinier van den Berg, Martijn Pater – NDSM Energie, Dorpsmolen Reduzum, Amsterdamse wethouder van Doornik en Urgenda directeur Marjan Minnesma.
Waar: Pllek, NDSM, Neveritaweg 59, Amsterdam
Wanneer: 5 maart, inloop 19.15, programma van 19.30 – 21.00
Bijwonen: u bent van harte welkom. Graag ontvangen wij uw aanmelding via het contactformulier.

Contact

‘Onze Molen’ is een campagne van Urgenda.

Heb je een vraag, weet je nog een goed voorbeeld van een sociale windmolen, of wil je zelf een sociale windmolen, stuur ons dan een mailtje. We reageren zo snel mogelijk.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.